Akoestische panelen voor Station Holmestrand

Maandag 7 februari 2022

In Noorwegen, nabij Oslo, is een hogesnelheidslijn gebouwd. Deze lijn loopt voor een groot deel door tunnels langs de kust. Wij hebben mee mogen bouwen aan een van de stations die in deze tunnels zit, station Holmestrand. Hierbij hebben we de opdracht gekregen voor de productie van circa 15.000 m² akoestische panelen.

Boven het station hangt een staalconstructie. Daaraan hangen 700 hangers aan het plafond van de tunnel. Dit dak biedt bescherming tegen water dat uit de berg lekt. Aan deze hangers zijn onze akoestische panelen bevestigd. Elk paneel heeft een eigen gatenpatroon voor de bevestiging aan het plafond. Deze panelen zijn opgebouwd uit een geperforeerde staalplaat aan de buitenzijde. Als binnenplaat is het opgebouwd uit een dichte staalplaat. Ze zijn voorzien van een speciale steenwolvulling om de juiste akoestiek te bereiken.

Hoge eisen aan de akoestische panelen


Om aan te kunnen tonen dat ons paneel geschikt was voor deze specifieke toepassing, is eerst een gecertificeerde brandproef en akoestisch onderzoek uitgevoerd. De opdrachtgever heeft aan de hand van deze uitslag gekozen om met ons te gaan samenwerken. De interne processen zijn voor deze klant op maat gemaakt om leverbetrouwbaarheid te garanderen.

De omgeving van dit project was erg uniek. Het betrof een kilometerslange tunnel, gehakt uit een berg. Hierin zijn onze rondgevormde panelen aan het plafond gemonteerd. In het voortraject van dit project is een intensief overleg gevoerd met de klant. Dit overleg ging over de diverse uitvoeringsmogelijkheden. Welk soort staal, welke isolatie, welk doek en ook logistiek speelde een grote rol. De leveringen zijn vervolgens in nauw overleg met onze klant afgestemd en vergden een strakke productieplanning van onze fabriek. Het station heeft een lengte van 350 meter. Daarnaast bestaat het uit vier treinsporen met een totale breedte van 500 meter.

Samenvattend een aantal feitjes over dit project:
188 ton staal;
768m³ steenwol;
9.000 kg lijm;
32 trailers;
15.000 m² akoestische panelen;
Door ons uitgevoerd: engineering, productie en logistiek.

Bekijk hier al onze nieuwsberichten.

Montage akoestische panelen
Installatie akoestische panelen
Eindbeeld met akoestische panelen.